Pavla Pšurná
Plněné lilky s ratatouille
předkrm před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- lilek
- 5
- kusů
- (4 malé a 1 velký)
- rajčata
- 4
- kusy
- cuketa
- 1
- kus
- (střední)
- paprika
- 2
- kusy
- (červená a žlutá)
- sýr kozí
- 80
- gramů
- (přírodní)
- olej olivový
- 0,6
- decilitrů
- česnek
- 3
- stroužky
- tymián
- 2
- snítky
- sůl
- tymián
- (na ozdobení)
Postup
Menší lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem, osolíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
Rajčata spaříme ve vařící vodě a oloupeme. Česnek nakrájíme na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou nakrájíme na kostky. V hrnci zahřejeme olej, zprudka na něm opečeme lilek a přeložíme ho na talíř. Do hrnce nasypeme papriku, opečeme jí, přidáme cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolíme, promícháme a podusíme asi 5 minut bez pokličky.
Upečené lilkové půlky vyjmeme z trouby a necháme lehce zchladnout. Pak z nich ostrou lžící vydlabeme asi 2/3 dužniny a nakrájíme ji najemno. Přidáme k ní opečenou zeleninu a lilek, promícháme a směs naplníme do půlek lilků. Posypeme ji rozdrobeným sýrem a vše zapečeme v troubě pod grilem.
Horké lilky ozdobíme snítkami tymiánu a ihned podáváme.