Iveta Hofrichterová
Dalamánky
Zdravá před asi 11 roky z www.tradicnirecepty.cz
Ingredience
- Brambory 100 g
- Kmín 1 lžička
- Kvasnice 20 g
- Mléko 0,38 l
- Ostatní Žitná chlebová mouka, 1/2 kg
- Sůl 1 lžička
Postup
Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a vypracujeme tužší těsto. Necháme vykynout. Na vále těsto rozdělíme na 20 dílů, ze kterých děláme polodlouhé dalamánky. Položíme je na vymaštěný plech, necháme nakynout. Nakynuté podél slabě nařízneme, potřeme vodou, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme asi 15 minut na 180 °C.