Jana Bodková
Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Koláč před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná polohrubá
- 200
- gramů
- (množství záleží na typu brambor)
- brambory
- 100
- gramů
- (vařené, nastrouhané)
- máslo
- 100
- gramů
- (nakrájené na malé kousky)
- cukr
- 50
- gramů
- žloutek
- 2
- kusy
- kypřící prášek do pečiva
- 0,5
- balíčků
- sůl
- 1
- špetka
- mouka
- (na vál)
- mouka pšeničná hrubá
- (na vysypání)
- tuk
- (na vymazání)
- ovoce
- 2
- hrsti
- (drobné, na náplň)
- mléko
- 4
- decilitry
- vejce
- 1
- kus
- žloutek
- 2
- kusy
- pudinkový prášek vanilkový
- 1
- balíček
- cukr
- 2
- lžíce
- máslo
- 50
- gramů
- cukr
- 50
- gramů
- mouka pšeničná hrubá
- 50
- gramů
Postup
Nejdříve připravíme krém. V kovové misce vyšleháme vejce a žloutky do pěny. Přilijeme 2 dl mléka, misku postavíme do kastrůlku s vařící vodou a stále promícháváme, dokud krém nezhoustne. Přelijeme ho do prázdného kastrůlku, přidáme druhou polovinu mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek a cukr a vše povaříme, až vznikne hustý krém.
Na válu zpracujeme mouku, nastrouhané vařené brambory, máslo, cukr, žloutek, prášek do pečiva a špetku soli na hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na kulatý plát, vyložíme jím vymazanou kulatou koláčovou formu a okraje zvedneme do výšky.
Na těsto nalijeme žloutkový krém a posypeme ho ovocem. Všechny přísady na drobenku promneme prsty a nasypeme na ovoce na koláči. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 - 40 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a teprve pak ho nakrájíme.