Jana Bodková
Tvarohové knedlíčky s dušenými jahodami
Sladký obed před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- tvaroh měkký
- 350
- gramů
- rohlík
- 1
- kus
- (bez kůrky)
- vejce
- 1
- kus
- sůl
- mléko
- 1
- decilitr
- dětská krupice
- 4
- lžíce
- máslo
- 20
- gramů
- (změklé)
- smetana na šlehání
- 100
- gramů
- (na ozdobení)
- jahody
- 400
- gramů
- (nakrájené)
- cukr
- 100
- gramů
- rum
- 1
- lžíce
- šťáva citronová
- 1
- lžička
- citronová kůra
- 0,5
- lžiček
- (strouhaná)
Postup
Rohlík nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Tvaroh vložíme do mísy, přidáme dětskou krupičku, vejce, máslo, lehce vymačkaný namočený rohlík a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.
Mezitím omyjeme jahody, nakrájíme je a vložíme do kastrolu. Přidáme cukr, rum, citronovou šťávu a kůru a za občasného promíchání jahody podusíme doměkka.
Z připraveného těsta vytvarujeme malé knedlíčky, které vložíme do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou, opatrně je promícháme a zvona vaříme asi 5 minut.
Hotové knedlíčky vyjmeme z vody, necháme odkapat, rozdělíme je na talíře, přelijeme podušenými jahodami, doplníme ušlehanou smetanou a podáváme.