Jaruna
Velikonoční chléb s bylinkovou náplní
Chleby před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- 300
- gramů
- kypřící prášek do pečiva
- 1
- lžička
- vejce
- 2
- kusy
- mléko
- 100
- mililitrů
- máslo
- 2
- lžíce
- kmín
- (drcený)
- kmín
- (celý)
- sůl
- mouka
- (na vál)
- tvaroh měkký
- 250
- gramů
- česnek
- 3
- stroužky
- cibulka jarní
- 2
- kusy
- kopřivy
- 1
- hrst
- petržel kadeřavá/kudrnka
- 1
- hrst
- kopr
- 2
- lžíce
- sůl
- (trocha)
- pepř
Postup
Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Mléko rozšlehejte s 1 vejcem a přimíchejte rozehřáté vlažné máslo, sůl a drcený kmín. Vypracujte vláčné těsto, které přikryjte a nechte asi hodinu v chladu odležet.
Tvaroh rozetřete s prolisovaným česnekem, najemno nakrájenými cibulkami (i s natí) a nasekanými bylinkami. Směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát, natřete na něj náplň a zatočte do rolády. Konce dobře přimáčkněte. Závin přeneste na pečicím papírem vyložený pekáč (nebo stočte do pečicím papírem vyložené kulaté formy), povrch propíchejte několikrát vidličkou, potřete rozkvedlaným vejcem a posypte celým kmínem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.
Po částečném vychladnutí rozkrájete chléb na plátky a podávejte k dušené, pečené nebo čerstvé zelenině.