Jaruna
Rajčatový koláč s olivami
Pečení před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- 250
- gramů
- máslo
- 125
- gramů
- mák
- 90
- gramů
- voda
- 4
- lžíce
- cukr třtinový
- 1
- lžíce
- pepř mletý
- sůl
- mouka
- (na vál)
- bazalka
- (nasekaná, na ozdobu)
- rajčata sterilovaná
- 400
- gramů
- rajčatový protlak
- 140
- gramů
- sýr Mozzarella
- 125
- gramů
- (nastrouhaný)
- cibule
- 2
- kusy
- olivy černé
- 90
- gramů
- (vypeckované)
- olej olivový
- 3
- lžíce
- bazalka
- 2
- lžíce
- (čerstvá, nasekaná)
- česnek
- 3
- stroužky
- cukr
- 1
- lžička
- pepř mletý
- sůl
Postup
Nejdříve připravíme korpus. V robotu zpracujeme mouku, nakrájené máslo, mák, cukr, sůl a pepř na drobenku. Přidáme vodu a dále pomocí robotu zpracováváme, až je ze směsi koule. Těsto lehce prohněteme rukama a rozválíme ho na pomoučeném válu na kruhový plát o průměru asi 30 cm.
Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a okraje těsta lehce zvedneme. Dno propícháme hustě vidličkou a těsto necháme 30 minut vychladit.
Mezitím připravíme náplň. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a drcený česnek a lehce je osmahneme. Přidáme nakládaná rajčata, rajský protlak, bazalku a cukr, podle chuti osolíme a opepříme a povaříme 5 - 7 minut do zhoustnutí. Připravenou náplň necháme trochu vychladnout.
Vychlazený koprus vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 15 minut. Pak na něj rozetřeme rajčatovou směs, posypeme ji sýrem a olivami a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova. Koláč podáváme horký nebo studený, posypaný čerstvou bazalkou.