Jana Bodková
Ananasové želé s kokosovým krémem
Zákusky před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- kompot ananasový
- 300
- gramů
- šťáva
- 4
- decilitry
- (ananasová, z kompotu)
- limetka
- 1
- kus
- rum bílý
- 0,3
- decilitrů
- želatina
- 3
- plátky
- kokos
- 2
- plátky
- (na ozdobu)
- kokosové mléko
- 2,5
- decilitrů
- smetana na šlehání
- 1,5
- decilitrů
- cukr
- 50
- gramů
- vanilka
- 1
- kus
- (lusk)
- želatina
- 3
- plátky
- sůl
- 1
- špetka
Postup
Želatinu na želé i krém namočíme každou zvlášť do studené vody a necháme nabobtnat.
Začneme přípravou krému. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu se zrníčky vyškrábanými z podélně rozříznutého vanilkového lusku, přidáme špetku soli a cukr a povaříme asi 2 minuty.
Želatinu na krém vymačkáme, aby v ní nebyla voda, ponoříme ji do horké smetany a mícháme, dokud se nerozpustí. Přimícháme kokosové mléko a necháme zchladnout.
V dalším kastrůlku svaříme nálev z kompotu, přidáme šťávu z půlky limetky a rum a necháme přejít varem. Kastrůlek odstavíme z ohně, do směsi vmícháme vymačkanou nabobtnalou želatinu a necháme ji rozpustit. Kastrůlek pak postavíme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud želé nezchladne. Přimícháme do něj ananas nakrájený na plátky a želé rozdělíme do skleněných misek nebo šálků.
Želé necháme ztuhnout v chladu, pak přidáme vrstvu zchladlého, ale stále tekutého krému a necháme opět ztuhnout v chladu. Toto vše zopakujeme ještě jednou a nakonec ozdobíme každou porci plátky kokosu a zbylé půlky limetky.