Ondřej Musil
Hovezí hrudí na paprice a pivě
Maso před asi 5 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 kg vykostěného hovězího hrudí v celku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 cibule, nakrájené na tenké plátky 1 velká mrkev, nastrouhaná nahrubo
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky drceného nového koření
- 3 lžíce hustého rajského protlaku
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 2 stroužky česneku, drcené
- 330 ml piva, nejlépe pale ale (např. české Primátor English Pale Ale koupíte v lepších supermarketech)
- 750 ml hovězího vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- dušená rýže a jarní cibulka k podávání
Postup
1 Troubu předehřejte na 150 °C. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje, maso osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dozlatova. Přendejte na talíř. Olej slijte a nahraďte ho novou lžící oleje, přidejte cibuli a mrkev se špetkou soli, přiklopte a duste 15 minut, až zelenina změkne, podle potřeby můžete podlít troškou vody.
2 Smíchejte v misce cukr, papriku, hořčici, zázvor, nové koření, rajský protlak, worcesterskou omáčku a česnek a přidejte do kastrolu. Míchejte 1 minutu a pak přilijte pivo, vývar a přiveďte k varu. Vraťte maso i se šťávou, co pustilo, a na ně navršte část cibule ze šťávy. Maso přikryjte kusem pečicího papíru a pak kastrol ještě přiklopte.
3 V troubě duste 3 hodiny, v polovině maso obraťte. Hotové maso musí být zcela měkounké, že lze snadno propíchnout špejlí, jinak pečte ještě dál, klidně další hodinu.
4 Maso vyjměte. Pokud je omáčka řídká, na sporáku ji zprudka svařte do zhoustnutí. Maso nakrájejte přes vlákno, přelijte omáčkou, zbylou podávejte zvlášť. Doplňte dušenou rýží osvěženou jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
Židovská lahůdkářství v USA používají jako košer náhradu šunky pastrami. Na jeho výrobu se používá nejčastěji právě hovězí hrudí. Původní receptura pochází z Turecka, ale k dokonalosti ji dovedli až v Americe. Maso se při jeho výrobě nejprve dlouze marinuje v soli a koření, potom se udí a nakonec vaří v páře. Nakrájené na tenoučké plátky se pak dává do sendvičů ze žitného chleba společně s kysaným zelím.