Vašek Slavík
Pomazánka z pečených paprik a česneku
Pomazánky před více než 5 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 4 červené papriky/kapie
- 5 stroužků česneku
- 250 g čerstvého sýra jako je gervais natur
- extra panenský olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- celozrnný žitný chléb na servírování
- rukola na servírování
Postup
1.A.
Nejprve je potřeba si připravit papriky a zbavit je povrchové slupky. Pokud máte plynový sporák, položte si nad hořák rošt například z trouby a na něj položte papriky tak, aby byly v bezprostředním kontaktu s ohněm. Cílem je slupku opálit do úplně černa, aby posléze šla pod proudem vody úplně hladce sejmout z dužiny. Tedy papriky otáčejte a dohlédněte na to, aby jejich povrch byl všude černý.
1.B.
Podobně můžete postupovat v troubě při nastavení na nejvyšší teplotu na funkci gril, tak docílíte intenzivního žáru, který zaručí stejný výsledek. Do trouby na chvilku dejte i celé stroužky česneku se slupkou.
2.
Papriky vložte na 5 minut do sáčku a uzavřete. Zapaří se a slupka po chvíli půjde ještě snáz pod proudem vody smýt.
Rozkrojte je teď na poloviny a také kromě opálených slupek odstraňte stopku, jádřinec, popřípadě bílé části dužiny uvnitř.
3.A.
Pokud jste papriky pouze opalovali, dejte čisté kapiové plátky do hrnce spolu se 4 lžícemi olivového oleje, neoloupanými stroužky česneku, špetkou soli a přiklopte poklicí. Duste je mírně přibližně 10-15 minut na sporáku nebo pečte v troubě vyhřáté na 170°C. Pokud jste je opalovali v troubě, již není potřeba dalších kroků.
4.
Hotové papriky rozmixujte dohladka spolu s česnekem, sýrem, solí i pepřem podle chuti. Můžete servírovat ihned.