Linda
Salát s fenyklem a grepem
Salát před více než 5 roky z www.bjukitchen.cz
Ingredience
- Na 2 porce
- Doba přípravy: 20 minut
- 125 g směsi salátů (mesclun)
- 1 grep
- 1 fenykl
- 60 g sýru tallegio
- menší hrst makadamových ořechů (klidně použijte lískové nebo mandle)
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1. Nejdřív si připravím ořechy. Je vlastně jedno, jestli použijete makadamové, lískové, nebo mandle, ale já ráda zkouším nové, a navíc makadamové ořechy chutnají vážně skvěle. Mají úplně jinou chuť než všechny ostatní, jsou jemné, dokonce i hezky křupou a jsou trošku sladké. Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Ořechy přepůlím, nasypu do menší zapékací misky nebo na plech a dám do trouby. Peču do rozvonění, trvá to asi 5 minut.
2. Salát nasypu do mísy. Oloupu grep a okrájím z něj bílou „kůžičku“. Pak vykrájím jednotlivé měsíčky a přidám je k salátu. Zbytek grepu vymačkám do misky a šťávu použiju do zálivky. Očistím si fenykl a nakrájím ho na tenké plátky (nožem nebo na mandolíně), sýr pokrájím na kousky a vše přisypu do mísy.
3. Připravím si zálivku. Olivový olej, šťávu z grepu a med dám do misky a pořádně prošlehám vidličkou. Na závěr zálivku ještě dochutím solí a čerstvě namletým pepřem. Naliju ji na salát a důkladně vše promnu mezi prsty.