Jaruna
Žebra s BBQ omáčkou
BBQ před asi 5 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 vepřová žebra z boku, očištěná
- chleba k podávání
- 125 ml červeného vinného octa
- 1 lžička soli
- 2 lžičky celého barevného pepře
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 sušená chilli paprička
- 3 lžíce tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 60 ml jablečného či bílého vinného octa
- 1 lžíce tmavého rumu
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžičky mleté uzené či sladké papriky
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 4 stroužky česneku, drceného
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička uzené neboli kouřové soli
- 500 ml dobrého kečupu
Postup
1 Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut. Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.
2 V kastrůlku smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut. Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra. Grilujte je nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.