www.delibety.com
Kváskový pohankový chléb - bezlepkový
Chlieb a iné pečivo před asi 11 roky
Ingredience
- 300 g pohankové mouky Šmajsterla (to je důležité, jiné mouky nenakynou!)
- 2 tbl laktobacily (já používám od Swiss)
- cca 360 ml vlažné vody
- 2 lžičky chlebového koření Sonnentor (není nutné, postačí kmín)
- 2 lžičky soli
- 2 hrsti semínek (slunečnice, dýně apod.)
- na posyp lněné a sezamové semínko
Postup
V míse smícháme mouku s náplní laktobacilů (pomáhá při kynutí, někdo dává i šťávu z domácího kysaného zelí, ale to nemám ozkoušené). Přidám chlebové koření, sůl, semínka a přidávám vlažnou vodu, tak aby vzniklo mírně tekuté těsto.
Mísu nechám při pokojové teplotě (dávám k topení) přikryté plenou cca 24 hodin naležet. Těsto připravené na pečení se u krajů mírně zvedne.
Těsto přeliji do olejem vymazané formy na biskupský chlebíček a peču v troubě vyhřáté na 200°C asi hodinu.
inspirace ze stránek: http://celiak.cz/diskuze/vareni/2919?more=1