Marti
PROVENSÁLSKÝ CASSEROLE
Vege před asi 6 roky z www.acotedajis.cz
Ingredience
- Na 2 porce:
- 150 g černé rýže
- 300 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička kmínu
- ½ lilku
- 1 malá cuketa
- 1 žlutá paprika
- 2 rajčata
- 1-2 lžíce lahůdkového droždí
- sůl a pepř
Postup
1.
Rýži několikrát propláchneme, přesypeme do zapékací misky a zalijeme vodou. Nádobu zakryjeme alobalem a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut. Černá rýže sice v Provence neroste, nicméně její jemně oříšková chuť a naprosto brutální obsah antioxidantů se hodí vždycky.
2.
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji a přidáme nasekaný česnek s bylinkami. Jakmile směs zavoní, přihodíme na kostičky nakrájený lilek, cuketu a papriku. Necháme pět minut restovat a nakonec vmícháme pokrájená rajčata. Po dalších pěti minutách sundáme z plotny a dochutíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem.
3.
Po uplynulých 30 minutách zkontrolujeme rýži a pokud na povrchu nespatříme žádnou vodu, zapékací misku vyndáme z trouby a naplníme připravenou zeleninou. Opět přikryjeme alobalem a dáme na dalších 30 minut péct.
4.
Jakmile je zelenina měkká, alobal odhodíme a misku šoupneme na několik minut pod gril, aby se na povrchu vytvořila krustička. Hotový casserole zbaštíme buď hned, anebo ho po vychladnutí uložíme do lednice, kde nám vydrží i na druhý den.