Já
Letní pasta salát
Oběd před asi 6 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 300 g těstovin conchiglie (mušličky)
- 250 g rajčat San Marzano
- 250 g žlutých cherry rajčat
- ½ salátové okurky
- hrst černých oliv bez pecky
- 3 stroužky česneku
- velká hrst čerstvé bazalky
- bílý vinný ocet
- olivový olej
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte do ní těstoviny a přidejte k nim spařit stroužky česneku. Použijte tvar conchiglie neboli mušličky. Jsou malé, vhodné do salátů či polévek. Jsou k sehání z obchodech s italskými delikatesami (Wine Food Market, Sappori Italiani…). Jakmile budou al dente, slijte je. Česnek vyjměte a těstoviny prolijte v sítu studenou vodou. Dejte je dochladnout do velké mísy. Mezitím pokrájejte na drobné kostičky rajčata, okurku, olivy, bazalku nasekejte. Z červených rajčat ráda používám druh San Marzano. Jejich dužina je kompaktnejší a na drobno, jak je potřebujtete do salátu, jdou pokrájet dobře (seženete je v řetězci Billa).
Nasekanou zeleninu a bazalku přidejte k těstovinám. Spařený česnek oloupejte a prolisujte ho do mísy. Přidejte ocet, sůl, pepř a pořádnou dávku olivového oleje. Rukama vše promíchejte.
Letní pasta salát naservírujte do velké mísy a můžete ho ještě posypat drobnolistou bazalkou. Zbylý salát uchovejte v lednici, chutná skvěle i druhý den.