Linda
Špenátová tortila z mandlové mouky
Paleo před asi 6 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 1 vejce
- 70 g mandlové mouky
- 1 velká hrst čerstvých špenátových listů
- 2 lžíce psyllia
- 1/2 lžičky římského kmínu
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
Příprava: 15 minutVaření: 20 minutMnožství: 2 tortily
Postup
V mixéru nejdříve pečlivě rozdrťte špenát s vejcem, pak přidejte mandlovou mouku, psyllium, sůl a koření, 150 ml horké vody a znovu dobře promixujte.
Z pečícího papíru si odstříhněte 2 kusy, které velikostně pokryjí pečící plech.
Oba jemně potřete olivovým olejem, doprostřed každého umístěte půlku těsta, tu zakápněte troškou oleje a pomocí rukou bochánky vypracujte na co nejtenčí placky (jakmile se vám těsto začíná lepit na ruce, kápněte na něj opět pár kapek oleje).
Vzniklé placky vložte i s papírem do vyhřáté trouby a pečte na 180°C cca 15-20 minut.
Během pečení vám placky trošinku nabydou a měly by mít mírně křupavý povrch.
Po upečení podávejte naplněné podle vaší chuti – třeba kousky masa od večeře, s trouškou guacamole a nakrájenou čerstvou zeleninou. Kdo jí primal, může přidat nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Skvělou variantou je pečený losos s citrónovou majonézou nebo i obyčejná míchaná vejce.
Placky lze upéct do zásoby a v dobře těsnícím obalu nechat zamrazit. Před použitím je pak stačí na pár minut vložit do trouby vyhřáté na 200°C.