Linda
Jogurtové pečivo
Paleo před asi 6 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 150 g tučného jogurtu (řeckého či smetanového s 10 % tuku)
- 4 vejce M
- 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
- 80 g zlatého lněného semínka (5 plných lžic)
- 20 g psyllia (2 vrchovaté lžíce)
- 50 g směsi semínek a ořechů (např. dýňová, slunečnicová, pekany)
- 10 g vinného kamene (2 plné lžičky) nebo 5 g prášku do pečiva (bez lepku a fosfátů)
Postup
Příprava: 10 minutVaření: 50 minutMnožství: 4 porce
Postup
Do misky vyklepněte vejce, přidejte jogurt a sůl. Vše důkladně promíchejte - pomocí ponorného mixéru nebo třeba i vidličkou.
Rozdrťte najemno lněná semínka a psyllium. Tuhle práci velmi dobře zastane elektrický mlýnek na kávu nebo sekáček.
Pokud chcete do těsta přimíchat ořechy, rozdrťte je na menší kousky. Ideálně je vložte do nějakého sáčku a několika údery paličkou na maso je rozbijte. V mlýnku či v sekáčku byste je rozsekali moc nejemno. Pokud přidáváte semínka, můžete je nechat vcelku. Ty rozbíjet není nutné.
Promíchejte důkladně připravenou lněnou mouku (ve které už je psyllium), vinný kámen a semínka či ořechy. Přilijte vaječnou směs, opravdu DOBŘE a důkladně promíchejte a nechte přibližně 2 minuty těsto zhoustnout.
Z lepkavého středně hustého těsta vypracujte 2 vyšší bochníky. Těsto se vám nesmí rozlít po plechu, ale musí držet tvar. Pokud je příliš tekuté, raději do něj zapracujte ještě trošku psyllia.
Bochníčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 50-55 minut. Během této doby troubu neotevírejte, ať vám těsto zbytečně nespadne.
Po stanovené době chleba vytáhněte, položte na bavlněnou či papírovou utěrku (ty pomůžou vytáhnout z pečiva přebytečnou vlhkost) a nechat vychladnout. Teprve potom můžete chleba nakrájet. Pokud byste tenhle krok přeskočili, pečivo by bylo příliš vlhké a mazlavé.
Měření surovin na lžíce a lžičky jsou pouze orientační, spíše je nepoužívejte a jednotlivé ingredience přesně na gram odvažte. Přece jen u pečení (zejména s psylliem) záleží na každém gramu.
Do těsta můžete přimíchat různé koření (kmín, rozmarýn), česnek, sušená rajčata, parmezán atd.
Z těsta můžete připravit i bulky. Rozdělte ho na 4 části, vypracujte do malých bochánků a ty pečte o trošku kratší dobu, než je uvedené v receptu (okolo 40 minut).
Při tvorbě tohoto receptu jsem se inspirovala skvělými slunečnicovými bulkami na stránkách www.deliketo.cz.