Andreja Snejdar
Domácí paneer s podmáslím
Na pečivo před asi 6 roky
Ingredience
- 1 l čerstvého mléka
- 400 ml podmáslí
Postup
Mléko v hrnci zahřejeme téměř k bodu varu (cca 90° C). Mícháme, aby nám neuteklo nebo se nepřipalovalo.
Za stálého míchání do mléka vlijeme podmáslí a dál opatrně mícháme.
Po přidání podmáslí mléko ještě tak dvě tři minuty mícháme a zahříváme. Mléko se začne oddělovat na syrovátku a chuchvalce sýřeniny.
Po té obsah hrnce přelijeme přes síto vyložené utěrkou, do které se nám zachytí všechna sýřenina.
V utěrce budoucí paneer vytvarujeme do žádoucího tvaru a necháme půl hodiny ještě vykapat.
Pokud se chystáme paneer použít do nějakého pokrmu, kde má být nakrájený na kostičky, je dobré ho ještě na hodinu zatížit, aby zpevnil a dobře se krájel.
Paneer zabalíme do utěrky, položíme na talíř a zatížíme něčím hodně těžkým. Rozhodně nepoužívejte hrnec s vodou – potopa v kuchyni zaručena (vlastní zkušenost). Ale nějaká uzavíratelná nerozbitná nádoba plná vody je už v pohodě (při třetím pokusu o zatížení už jsem nemusela vytírat podlahu).
Paneer vydrží v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až tři dny.
A když už máme paneer hotový, můžeme se pustit do takových indických klasik jako je třeba kadai paneer nebo paneer tikka masala.