Karol
Kolečka se slaným karamelem
Vánoce před asi 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 320 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 160 g moučkového cukru
- 240 g másla
- 3 lžíce rumu
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 250 g změklého másla
- mořská sůl
- 160 g čokolády (já použila Michel Cluizel Elianza Kayambe 72%)
- 110 g másla
- vločková sůl
Postup
1.
Smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí robotu nebo ručně vypracujte vše v kompaktní hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň hodinu nebo i do druhého dne.
2.
Připravte si karamelový krém. I ten je možné připravit předem. Rozpusťte si cukr v tenkostěnném hrnci na karamel. Postupujte opatrně a raději pomalu, aby se cukr nepřipálil. Jakmile je karamel hotový, přidejte smetanu, sůl podle chuti a míchejte i lehce zahřívejte, dokud se vše nespojí v jednotný karamelový krém. Nyní už zbývá jen krém nechat vychladnout a postupně vmíchat do předem vyšlehaného změklého másla.
3.
Troubu předehřejte na 170°C a připravte si plechy vyložené pečícím papírem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný přibližně 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečte přibližně 20 minut.
4.
Jakmile "kolečka" vychladnou, můžete je začít plnit krémem. Já ráda používám cukrářský sáček, ale můžete postupovat klidně i postaru a potírat krém nožem.
5.
Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu a krémem slepované cukroví v polevě namáčejte, popřípadě i ozdobte krystalky či vločkami soli. Dávejte na plech vyložený pečícím papírem či rošt, nechte polevu ztuhnout a pak už můžete odložit v dóze do chladu.