Karol
Vegetariánské Red Curry s mungo fazolkami
Curry před asi 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 3 dcl mungo fazolek
- 3 lžíce tuku na smažení (slunečnicový, kokosový, ...)
- 3-4 šalotky
- 5 stroužků česneku
- 2-4 lžíce red curry pasty
- 1,5 lžičky mleté kurkumy
- 1-2 lžíce rybí omáčky
- 2 dcl rajčatového protlaku (pasáty)
- 2 lžíce kacap manis omáčky
- 2 cm kořene zázvoru na plátky
- 250 ml kokosové smetany
- 200 g zelených fazolových lusků
- 2 střední mrkve
- 4 kafrové listy
- kešu oříšky na servírování
- smažený česnek na servírování
- koriandr na servírování
Postup
1.
Mungo fazolky si namočte do vody ideálně den předem, aby pěkně nabobtnaly a probudily se.
Když dáte vařit rýži (pokud ji plánujete jako přílohu), rozehřejte si na velké wok pánvi tuk a na něm orestujte cibulku na jemné kostičky doměkka. Přidejte česnek na plátky, kurkumu a red curry pastu. Pokud vařím pro děti, dávám tak maximálně dvě lžíce pasty, ale pokud máte rádi pikantnější curry, dejte klidně i lžíce 4. Přidejte kafrové listy, zázvor a chvíli restujte, aby se uvolnily všechny chutě a koření se rozvonělo.
2.
Nabobtnané fazolky sceďte a přidejte je do woku. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo nad nimi ještě 1 cm vody, přidejte rybí omáčku a vařte za občasného míchání. Případně přidejte vodu podle potřeby, pokud se příliš odpaří. Mezitím si připravte a očistěte zeleninu. Když už jsou fazolky téměř měkké, přidejte protlak, omáčku kecap manis, a zeleninu tak, aby se příliš nerozvařila. Tedy zelené fazolové lusky jako první a po chvíli mrkev na větší kousky. Například květák či brokolice by měl jít až na závěr a vařit se tak 2-3 minuty maximálně.
3.
Když jsou zelenina i fazolky téměř hotové, přidejte kokosovou smetanu, kterou už jen krátce prohřejte. Curry ochutnejte. Můžete jej dosolit rybí omáčkou, je-li třeba, dosladit omáčkou kecap manis nebo třeba lehce doředit vodou, je-li příliš hustá. Můžete servírovat! To, co nasypete navrch, je taková třešnička na dortu, která ale dokáže velmi ovlivnit finální chuť. Já jsem na toto curry vždy přidávala smažený česnek, kešu oříšky (ty můžete v curry i vařit) a popřípadě čerstvý koriandr, když jej zrovna mám.