Karol
Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham
Asie před více než 6 roky z www.zasadnezdrave.cz
Ingredience
- 2,5 lžíce rybí omáčky nebo 1/2 lžičky himalájské soli
- 2 lžíce nadrceného kandovaného/palmového cukru nebo 1, 5 lžíce třtinového cukru nebo 2 lžíce sirupu z agáve
- 2-2,5 lžíce limetové šťávy
- 1 lžicka rýžového octa
- 250 ml vody
- 6 stroužků vietnamského česneku nebo 3 stroužky českého česneku bez vnitřního klíčku (!)
- čerstvě namletý černý pepř
- (1/3 mrkve)
- (1/2 chilli papričky [bird’s eye])
Postup
1. Kandovaný cukr naškrábejte nožem a dejte do velkého hmoždíře.
2. Oloupaný česnek nasekejte na drbno a dejte stranou.
POSTUP:
1. Do hmoždíře k cukru vlijte rybí omáčku, rýžový ocet, šťávu z limetky, čtvrt vody a dříkem od hmoždíře pomalu mělněte cukr ať se hezky rozpouští.
2. Přidejte česnek a pokračujte až se příjemně rozvoní.
TIP: pokud chcete omáčku pálivou, přidejte půlku nasekané chilli papričky a mělněte s česnekem
3. Dolijte vodu, opepřete a zamíchejte.
4. Rozlijte do misek a podávejte k nesmaženým nebo betelovým závitkům. Nebo absolutně k čemukoliv jako Vietnamci. ;)
TIP: Cukr můžete nahradit neutrálním sirupem z agáve a pokud nejíte maso, nahraďte rybí omáčku himalájskou solí.