Klára Matulková
Sušenky Speculatius
Pečení před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 250 g hladké mouky nebo 290 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- 135 g másla
- 180 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce kakaa na barvu
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžičky jemně mleté směsi koření na speculatius
- 2 lžíce či více podle potřeby mléka
- mouka na pomoučení (rýžová je skvělá na vysypání formiček či válečků)
- 12 g skořice
- 4 g hřebíčku
- 2 g bílého pepře
- 4 g muškátového oříšku
- 4 g anýzu
- 2 g kardamonu
- 2 g mletého zázvoru
- 9 kuliček nového koření
Postup
1.
V míse smíchejte, popřípadě prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva spolu s kořením. V druhé míse, ideálně míse od mixéru vyšlehejte lehce změklé máslo s cukrem a dvěma lžícemi mléka. Šlehejte je, dokud nevznikne hezky nadýchaná světlá máslová hmota. Nyní přidejte směs mouky a prsty vše propojte do hladkého těsta. Pokud je potřeba, můžete přidat ještě kapku mléka, aby se vše spojilo. Jak je psáno v úvodu, pokud budete těsto vytlačovat do tradičních dřevěných formiček, mělo by bát tužší a sušší, ale na válení a vykrajování jej zase potřebujeme trochu měkčí a pružnější. Z těsta vytvořte placku, zabalte do fólie a nechte odležet v lednici alespoň do druhého dne, klidně však dnů více. Díky odpočinku se krásně rozvolní všechny vůně a chutě koření.
2.
Předehřejte troubu na 175°C. Připravte si plechy vyložené pečícím papírem nebo vymazané tukem ve spreji. Odeberte část těsta z lednice, lehce jej prohněťte a vyválejte na moukou posypaném vále na cca 8 mm, poslední tah udělejte embosovaným válečkem (lehce a rovnoměrně pomoučeným), pokud jej nemáte, přiložte jiný strukturovaný povrch, jako je krajka či strukturovaná podložka a převálejte na těstě hladkým válečkem tak, aby finální těsto bylo tenké přibližně 4 mm. Sušenky samozřejmě mohou být i hladké nebo například posypané mandličkami. Vykrájejte požadované tvary, dejte na vyložený plech, do trouby a pečte přibližně 8 minut. Po krátkém vychladnutí je přesuňte na mřížku, aby úplně vystydly.
Komentář k receptu
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
V tomto receptu je zajímavá skladba koření, která nejen že dodá skvělou chuť, ale také má pro nás pozitivní účinky. Kardamon je naprosto úžasné koření, které má v sobě vitamíny i minerály. Navíc podporuje trávení a eliminuje pálení žáhy. Také odkyseluje organismus a podporuje imunitu. Teď na podzim se výborně hodí při pochmurných dnech, protože pomáhá odbourávat stres.
Anýz je jedno z mála koření, které pomáhá tlumit bolesti, také podporuje vykašlávání, a odstraňuje žaludeční nevolnosti a plynatost. Silice, která je v něm obsažená, má navíc i příznivý vliv na trávení.
Do podzimních dezertů se také hodí skořice, která má na organismus prohřívací účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a její vůně prý i stimuluje mozkovou aktivitu.