Lenka
Salát s lupínky z červené řepy a cibulovými proužky
Saláty před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g polníčku
- 2 střední červené cibule, nakrájené na tenká kolečka, rozdělená na kroužky a ty překrojené, aby vznikly proužky
- 25 g rýžové či hladké mouky
- arašídový olej na smažení
- 1 velká syrová červená řepa
- 50 g piniových oříšků
- olej z vlašských ořechů + arašídový olej
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup
1 Polníček rychle, ale důkladně operte ve studené vodě a osušte. Na zálivku smíchejte pár lžic oleje z vlašských ořechů a arašídového oleje se lžičkou hořčice, pak poměr dolaďte dle chuti. Je-li třeba, zřeďte vodou.
2 Cibuli poprašte moukou a na malém množství oleje opečte na středním plameni, aby mouka zezlátla a byla křupavá; zabere to asi dvě až tři minuty. Proužky vyjměte z pánve a odložte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
3 Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (pracujte v rukavicích). Ve vyšší vrstvě oleje ji osmažte dokřupava; pozor, přeženeteli to, zhořkne. Vyjměte z pánve a odložte na kuchyňský papír.
4 Polníček pokropte zálivkou, posypte piniovými oříšky a navrch naaranžujte osmaženou cibuli a řepu.
NĚCO NAVÍC
Pokud si zálivky vyrobíte moc, uložte ji ve šroubovací sklenici do chladničky a do týdne spotřebujte.