Peťule Vrtule
Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
dezerty před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 240g hladké mouky
- 60g krupicového cukru
- 180g másla
- 110g mandlí, loupaných
- 225g krupicového cukru
- pár kapek citronové šťávy (nemusí být)
- 125ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 2 lžíce másla (30g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 165g kvalitní tmavé čokolády
- 60ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 40g másla
Postup
1 Nejdříve si připravte těsto. Z mouky, cukru, másla a 2 lžic vody vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
2 Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyválejte na sílu 3–5mm, vyložte jím formičky a dejte je na 30–60 minut do lednice. Pak dno každé formičky vyložte pečicím papírem, vsypte fazole nebo hrách a pečte 15 minut, tzv. naslepo, poté papír s luštěninami odstraňte a dopečte dozlatova, zhruba 8 minut. Nechte vychladnout.
3 Mandle pražte ve vyhřáté troubě asi 2 minuty, nechte zchladnout a nasekejte nahrubo.
4 Na mírném plameni rozpusťte v hrnci cukr se 100ml vody a citronovou šťávou. Poté přiveďte k varu a vařte, dokud cukr nezačne zlátnout. Karamel nemíchejte! Sundejte hrnec ze sporáku, vlijte smetanu a opatrně vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a mandle. Rozdělte karamelovou směs do pečených košíčků. Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě, poté uložte alespoň na hodinu do lednice.
5 Čokoládu a smetanu dejte do menšího hrnce a zahřívejte za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou do hladkého krému. Vmíchejte máslo. Čokoládu nalijte na karamel. Na závěr ji můžete ozdobit vločkovou solí.