Jana Bodková
Dort z limoncella a ricotty
Zákusky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 bílky
- najemno nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 biocitronů
- 4 lžíce likéru limoncello
- 1 a 1/2 lžíce želatiny v prášku
- 250 g sýra ricotta
- 150 ml nízkotučného bílého jogurtu
- 5 lžic tekutého medu
- 180 g drcených sušenek
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 80 g másla + na formu
- 1 lžíce másla na vymazání
Postup
1 Nejdřív si připravte korpus: vložte sušenky, skořici a rozpuštěné máslo do velké misky a rukama vytvořte směs, která bude mít konzistenci vlhké strouhanky.
2 Vymažte máslem dortovou formu o průměru 20 cm a sušenkovou směs do ní upěchujte. Dejte ji na 30 minut do lednice, aby ztuhla.
3 Ve velké čisté misce ušlehejte bílky dotuha. Do větší odměrky vymačkejte citron, přilijte likér limoncello a dolijte studenou vodou do 150 ml.
4 Rozprašte citronovou šťávu na želatinu a nechte ji 3 minuty nabobtnat. Dejte misku do nádoby s vroucí vodou a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Potom směs nechte lehce vychladnout.
5 V jiné misce ušlehejte ricottu, jogurt a med. Přimíchejte do citronové směsi s limoncellem. Jemně vmíchejte ušlehané bílky a nalijte na korpus. Nechte minimálně 5 hodin chladnout.
Recept je z kuchařky Dieta po italsku, Gino D’Acampo, Euromedia Group Ikar.