Peťule Vrtule
Banh mi - vietnamský sendvič s vepřovým
svačiny před více než 6 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- Na 2 bagety jsem potřebovala:
- na maso:
- 200g prorostlého bůčku na tenké plátky
- 2 lžíce rybí omáčky
- lžíci tmavého cukru
- lžíci rýžového octa
- trošku sojovky
- na nakládanou zeleninu:
- půl mrkve na julienne
- podobně velký kousek bílé ředkve (ideálně daikon) na julienne
- půl hrnku vlažné vody
- půl hrnku rýžového octa
- půl lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- na dokončení:
- 2 střední francouzské bagety
- vepřovou paštiku
- kus okurky na tenké podélné plátky
- majonézu
- čerstvý koriandr
Postup
Neprve maso, se kterým jsem začala o den předem. V míse jsem si promíchala rybí omáčku se sojovkou, rýžovým octem a cukrem a do nálevu dala marinovat maso. Druhý den jsem maso z nálevu vyjmula, rozložila ho na plech s pečícím papírem a dala ho grilovat pod gril v troubě dozlatova z obou stran (lepší je samozřejmě udělat si maso na grilu na ohni).
Mezitím jsem si připravila nakládanou zeleninu. Mrkev jsem spolu s ředkví osolila a promačkala tak, aby pustily šťávy u změkly. Opláchla jsem je a naložila do nálevu z vody, rýžového octa a cukru (tohle si můžete udělat i dopředu do zásoby).
Když se maso ugrilovalo, přistoupila jsem k sestavení sendviče. Bagetu jsem prořízla tak, aby z jedné strany zůstala v kuse, spodek jsem namazala vrstvou paštiky. Na paštiku jsem položila plátky okurky a kousky okapané naložené zeleniny. Na zeleninu jsem navršila plátky masa, zastříkla majonézou a přidala čerstvý koriandr. Bagetu jsem pak zavřela a servírovala.
Je to pořádná nálož čerstvého jídla, takže vydá spíš za hlavní jídlo než za svačinku. Pokud pak sendviče rozpůlíte, budou z nich ideální porce na párty nebo piknik. Jedno ale vím, budete chtít víc a víc. Já tenhle sendvič prostě miluju!