Jaruna
Kuřecí paličky na pivě s ovocem a brusinkami
Kuře před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 8 kuřecích paliček
- 80 g prorostlé slaniny, nakrájené nadrobno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na plátky nebo klínky
- 1/2–1 lžička mletého zázvoru
- 1 snítka čerstvé šalvěje
- 2 hrušky, nakrájené na klínky či plátky
- 2 jablka, nakrájená na klínky nebo plátky
- 250 g čerstvých amerických brusinek, polovina lehce pomačkaných s 1 lžící krupicového nebo třtinového cukru
- 350–400 ml černého piva
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Maso osolte a opepřete. V kastrolu vhodném do trouby nebo pekáčku rozpalte olej, vložte kuřecí paličky a opečte je ze všech stran. Přidejte slaninu, cibuli, zázvor, šalvěj a ještě 5–10 minut opékejte na mírnějším ohni. Podlijte částí piva, přesuňte do trouby a pečte zhruba hodinu doměkka.
2 Asi v polovině pečení přidejte jablka, hrušky, všechny brusinky a zbylé pivo. Podle potřeby během pečení podlévejte pivem a maso otočte. Na závěr zvyšte teplotu a dopečte dozlatova. Podávejte s čerstvým pečivem nebo rýží.