Peťule Vrtule
Polévka z Červené Čočky
Polévky před více než 6 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- Ingredience:
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce (sezamového) oleje
- 1 větší cibule
- 5 - 6 stroužků česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- cca 4 cm velký kus čerstvého (bio) zázvoru
- 1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón
- 1 400ml konzerva krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
- 1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (nejlépe pažitka)
Postup
Postup:
Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.