Karol
Hruškový koláč s mákem a tvarohem
Sladká tečka před více než 6 roky
Ingredience
- 200 g hladké mouky100 g másla3 lžíce cukru krupicevodu dle potřeby500 g tvarohusemínka z půlky vanilkového lusku2 lžíce cukru moučka2 vajíčka200 g mletého máku3OO ml mléka100 g cukru krystal3 hrušky
Postup
1. V misce smíchejte hladkou mouku se 3 lžícemi cukru krupice a přidejte nakrájené máslo. Máslo zapracujte a postupně přilévejte studenu vodu, dokud těsto není krásně pevné a hladké. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
2. připravte si makovou náplň. Do hrnce nasypte mák, přilejte mléko a směs přiveďte k varu. Krátce povařte a oslaďte cukrem krystal. Náplň nechte vychladnout.
3. Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na tenkou placku o trochu větší než je forma. Těsto dejte do formy a na dně udělejte pomocí vidličky několik děr.
4. Hrušky očistěte, podélně rozkrojte a vykrojte jádřinec- pak hrušky můžete nakrájet na plátky.
5. Připravte tvarohovou náplň. Z bílků vyšlhejte tuhý sníh. V misce smíchejte tvaroh, žloutky, cukr moučka a vanilková semínka a sníh do směsi opatrně zamíchejte.
6.Na těsto rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, naskládejte a přitlačte hrušky a zakryjte tvarohovou směsí. Dejte péct na 175 C na 45 min.