Linda
Sametový čokoládový dort
Sladké dobrůtky před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 500g kvalitní čokolády (použila jsem 50% OCOA a 50% mléčná Callebaut )
- 250g másla
- 12 šťastných vajec
- 50g třtinového cukru (pokud použijete mléčnou čokoládu, můžete i ubrat)
- 35g hladké mouky
- volitelné ingredience navíc (špetka chilli, lžička skořice, kůra z jednoho bio citrónu či pomeranče nebo například špetka muškátového oříšku)
- kakao na posypání ( kakao Callebaut )
Postup
1. Připravte si velkou dortovou formu o průměru 30 cm, vyložte ji pečícím papírem po dně i bocích. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou.
2. Čokoládu s máslem rozpusťte dohromady ve vodní lázni. Vejce
rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
Žloutkovou pěnu spojte s rozpuštěnou čokoládou a máslem, pak vmíchejte prosátou mouku a nakonec na třikrát opatrně zapracujte sníh. Pokud chcete přidat nějaké s volitelných ingrediencí navíc, teď je ten správný moment. Toto těsto vlijte do připravené formy a dejte do trouby.
3. Pečte pouze 15 minut. Potom dort vyjměte, nelekejte se, že je střed dortu ještě dost pohyblivý a jako by tekutý. Přiklopte dort tak jak je ideálně těsnící poklicí nebo velkým talířem a nechte venku dochladnout. Když dosáhne pokojové teploty, odložte jej do lenice a vychlaďte do druhého dne.
4. Hotový dort přesuňte na talíř, posypejte kakaem a krájejte nahřátým nožem (vysokou sklenici naplňte teplou vodu a v ní nůž nahřejte, před krájením otřete utěrkou).
Mě chutná se šlehačkou, ale mohu jen doporučit servírování s nějakým ovocným přelivem.