Yveta
Čokoládové cupcaky (Chocolate cupcakes)
Pečení před více než 6 roky z www.zghettablog.cz
Ingredience
Postup
Chocolate cupcakes
Těsto:
50 g kakaa
240 ml vařící vody
90 g polohrubé mouky
85 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
113 g másla pokojové teploty
200 g cukr krystal
2 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
Krém:
(Pozor! Tento krém je fakt made in USA, velmi sladký, hutný máslový, je tu pro zachování autenticity cupcakes, tady jsou alternativy)
120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa)
150 g másla pokojové teploty
160 g cukr moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Začneme tím, že si z ledničky vytáhneme vajíčka a máslo a kakao rozmícháme ve vroucí vodě. První zkouška trpělivosti je tu - kakao musíte nechat zchladnout zpět na pokojovou telotu. Dejte tomu alespoň 15 minut, pokud jste vážně netrpěliví.
V míse si zatím rozmíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl.
Změklé máslo nakrájené na kostičky vyšlehejte v mixéru na nejvyšší otáčky do pěny, přidejte cukr a šlehejte další minutu až dvě. Přidejte vajíčka, pěkně jedno po druhém, až se úplně smísí se zbytkem.
Teď přichází čas na vanilkový extrakt. Až bude rovnoměrně zapracován v těstě, přidáme směs sypkých ingrediencí a na nižších otáčkách šleháme jen do té doby, než se spojí se zbytkem.
Nakonec přidáme zchladlé rozmíchané kakao s vodou a dáme prostor mixéru. Šleháme na nejvyšší otáčky asi dvě minuty.
Až máme těsto hotové, připravíme si formičky na muffiny. Těsta bude cca na 16 cupcaků, stejně tak poleva. tak s tím počítejte. Formičky naplňte asi do dvou třetin, víc ne. Já to plním lžící na zmrzlinu, je to tak nejjednodušší, ale klidně to tam dávejte třeba trychtýřem.
Cupcaky dáme do trouby o jedno patro níž, než doprostřed a pečeme 18-19 minut. Zkontrolujte je ale už po 15 minutách. Nesmí se péct déle, než je nutné, jinak budou suché. Hotové jsou, když zkusíte špejlový trik a když na povrchu po zmáčknutí lehce pruží.
Cupcaky vyndejte a běžte se nějak zabavit, protože musí opět zchladnout, a to úplně, takže minimálně 30 minut, hodina je ale optimální. Když už to nebudete moct vydržet, vrhněte se na přípravu polevy a tady je to s tím čekáním ještě důležitejší, než u těsta.
Napřed si nechte ve vodní lázní rozpustit čokoládu nakrájenou na kousky. (Což znamená, že dáte mísu nad hrnec s vroucí vodou, do ní nalámanou čokoládu a mícháte). Až je úplně rozpuštěná, tak ji opět musíte nechat vychladnout, zabere to zase tak 15 minut.
Mezitím si můžete opět rozšlehat změklé máslo (cca 1 minutu), přidáte cukr moučka (ztlumte trochu rychlost, ať nejste celí od cukru) a šleháte dvě minuty, až je směs jemná a nadýchaná. Pidejte vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmíchejte do zbytku a potom na 3 minuty rozjeďte nejvyšší otáčky, až je poleva krásně lesklá, světlejší, než původně a dostatečně tuhá. Měla by vypadat nějak takto.
Hotový krém na polevu
A teď konečně přichází ta nejzajímavější část - zdobení! Já jsem si srdíčka a ty bílé kuličky (jsou v tom ještě hvězdičky, mini srdíčka a malé kuličky) nakoupila už dříve v Tescu, mají je teď ale všude v akcích, protože Vánoce, Vánoce přicházejí. Stříbrné kuličky mám opět z mého oblíbeného Marks&Spencer.
zdobítka
Připravíme si zdobičku nejlépe s tímto typem nástavce, tloušťka je možná lepší o něco tenčí. Pokud nástavec nemáte, tak buď můžete polevu na cupcake navršit jen tak a posypat zdobením, nebo si .rozstřihněte mikrotenový sáček. Zdobičky se ale teď prodávají všude možně za pár korun.
zdobící sáček
No a teď už zdobte podle fantazie! Jak vidíte, ta má není žádná sláva, takže kdo chcete z malých kuliček vytvářet obličeje vašich hostů, tak si jistě vyhrajete!
Tipy:
Krém na cupcaku, jak jsem již psala výše, je typicky americký, tedy máslový a hutný. Pokud chcete odlehčenou verzi, tak si uvařte v 200 ml mléka 20 g čokoládového pudinku. Nechte za stálého míchání vychladnout. Dejte si ve vodní lázni rozpustit 100 g kvalitní čokolády. Dobře vymíchejte 125 g měkkého másla se 100 g moučkovéhu cukru a postupně přišlehejte pudink a nakonec lehce vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Časem se tu objeví i jiné verze cupcakových polev. (Recept na odlehčený krém je inspirován Catalinou.). Nebo použijte jiné krémy.
Krém docela dost ztuhne sám o sobě, nemusíte tedy dortíky dávat do ledničky, i když čekáte třeba hodinu až dvě.
Cupcaky je nejlepší sníst čerstvé - tedy v den, co jsou připraveny. Pokud vám nějaké zbydou, zavřete je do krabičky a nechte v ledničce, déle jak dva dny je ale neskladujte.
Cupcaky, než na ně dáte krém, by měly být rovné, ne zakulacené, proto se často odřezává špička a zdobí se až potom. Je to ale spíše designová záležitost, takže don't worry :)