www.delibety.com
Bleskurychlá musaka
Grécka kuchyňa před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou cibuli, nakrájenou najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 500 g mletého hovězího nebo drůbežího masa
- 400 g sekaných loupaných rajčat v konzervě
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžičky mleté skořice (nebo podle chuti)
- 200 g pečených lilků naložených v oleji (viz Tip Apetitu), scezených a nakrájených
- 200 g fety nebo balkánského sýra, rozdrobené
- 3 lžíce nasekané čerstvé máty nebo lžičku sušené, rozdrobené
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Olej rozehřejte ve velké, mělčí pánvi či kastrolu. Vsypte cibuli i česnek a opékejte je, aby změkly. Vsypte mleté maso a za stálého promíchávání je tři až čtyři minuty opékejte, až začne chytat barvu.
2. Osolte, opepřete, přilijte rajčata i s nálevem, pyré a skořici. Důkladně promíchejte, snižte plamen, přikryjte pokličkou a nechate tak dvacet minut mírně dusit. V polovině této doby přidejte lilky.
3. Posypte jídlo rozdrobenou fetou a mátou – a můžete podávat. K musace se kromě chlebových placek hodí i jednoduchý zelený salát.
Tip apetitu
Pikantní chuť sterilovaných lilků v nálevu (Sacla, 190 g/kolem 70 Kč, seženete např. v Tescu), je pro tuto rychlou musaku přesně to pravé.