Karol
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Maso před více než 6 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 2 ks střední cibule
- 500 g mleté maso (hovězí + vepřové)
- 1 ks vejce
- 8 ks paprika (tenkostěnná)
- 50 g máslo
- 50 g hladká mouka
- 2 lžičky mletá sladká paprika
- 800 ml hovězí vývar
- 400 g celá loupaná rajčata z plechovky
- 1 ks bobkový list
- 5 kuliček celý černý pepř
- 5 kuliček celé nové koření
- sůl a pepř
- 2 lžičky rajský protlak
- cukr a ocet na dochucení
- strouhanka na případné zahuštění masa
Postup
Pokud máte maso v celku, najemno ho pomelte v mlýnku a spolu s ním i jednu cibuli. Pokud máte maso namleté, cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte na velmi jemno. Maso vložte do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promíchejte rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustěte ji trochou strouhanky.
Z paprik opatrně vyřízněte stopku, vyjměte semeník a bílá žebra, aniž byste porušili zbytek papriky. Papriky naplňte masovou směsí a upěchujte. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujte do koulí nebo šišek.
Druhou cibuli nasekejte najemno a použijte do omáčky; v kastrolu rozpalte máslo, přisypte cibuli a restujte dozlatova. Snížte plamen, cibuli zasypejte moukou a asi minutu opékejte. Pak přisypte sladkou papriku a minutu opékejte. Následně vhoďte rajčata (pokud máte čerstvá, musíte je nejdřív spařit a oloupat), zarestujte a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření, osolte, přiveďte k varu.
Pak do omáčky přidejte papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíte na mírném plameni 45–60 minut.
Papriky vyjměte z omáčky a dejte stranou. Omáčku přeceďte a již nevařte. Přidejte do ní rajský protlak a dochuťte octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vraťte zpět na prohřátí.
Servírujte s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.