Karol
KOLÁČ S MALINAMI A MASCARPONE
Sladká tečka před více než 6 roky z www.peknevypecenyblog.cz
Ingredience
- Ingredience (forma s odnímatelným dnem 35×11 cm)
- Na těsto
- 100 g ovesných vloček (rozmixovaných)
- 100 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce cukru moučka
- 80 g másla
- špetka soli
- 3 lžíce studené vody
- Na náplň
- 500 g mascarpone
- 2-3 lžíce cukru moučka – dle chuti
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového aroma
- 2 lžičky želatiny v prášku + 2 plné lžíce studené vody
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- mouka na podsypání
- čerstvé maliny nebo jiné ovoce
- + cukr moučka na zaprášení, máta a jedlé květiny
Postup
Hladkou mouku smíchám s rozmixovanými vločkami, přidám cukr, sůl a máslo. Ručně udělám drobenku, do které přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, zabalím ho do potravinářské fólie a nechám v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
Po uplynutí této doby těsto vyválím na moukou posypané ploše a rozprostřu do nepřilnavé formy. Přesahy odřežu a začistím okraje. Formu i s těstem dám asi na 15 minut do lednice. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Poté na těsto položím pečicí papír a na něj vysypu fazole a takto zatížený korpus peču 12 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraním a těsto vrátím do trouby ještě na dalších 5 minut.
Než vystydne korpus, očistím a omyji ovoce, připravím krém a želatinu.
V jedné míse vyšlehám mascarpone s cukrem a vanilkou (nebo vanilkovým aroma). Ve druhé míse vyšlehám šlehačku do tuha. Ke šlehačce lehce přišlehám mascarpone.
Do hrnce dám želatinu a vodu, nechám je společně 10 minut nabobtnat. Poté želatinu zahřeji a rozmíchám. Nevařím! Jakmile je želatina důkladně rozmíchaná, odstavím ji ze zdroje tepla a vmíchám do ní lžíci připraveného krému. Přidám ještě druhou, rozmíchám, a třetí, kterou v želatině také rozmíchám. Takto připravený krém s želatinou dám do větší mísy a postupně do něj ručně vmíchám zbytek krému z mascarpone a šlehačky.
Vychladlý korpus naplním krémem a dozdobím malinami. V lednici pak nechám koláč odpočinout a zatuhnout minimálně 3 hodiny. Před podáváním zapráším cukrem a dozdobím.