Karol
Galette s jahodami a rebarborou
Sladká tečka před téměř 7 roky z www.slepicarna-blog.cz
Ingredience
- 1 koláč
- příprava: 30 minut + 60 minut chlazení těsta + 45 minut pečení
- Co na těsto gelette?
- 280 g hladké špaldové mouky + na pracovní vál
- 50 kukuřičné mouky
- 70 g třtinového cukru
- špetka soli (dávám jemnou himalájskou)
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- 100 ml podmáslí
- Co na náplň galette?
- 250 g rebarbory
- 250 g jahod
- 150 g třtinového cukru + na posypání
- 1 lžička mleté skořice
- 70 ml jablečného džusu (100% fresh)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Připrav si těsto na galette. Odměř si mouky a prosej je do mísy od robota. Přidej třtinový cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené studené máslo a začni těsto propracovávat. Pak přidej vejce, zase nech robota běžet a pak postupně přidávej podmáslí (můžeš dát i míň podmáslí a přidat lžíci smetany 40%). Těsto musí být hladké, takové, aby se s ním dalo pracovat. Nesmí být tekuté.
Pak těsto ještě rukama propracuj, můžeš na to použít vál s troškou hladké špaldové mouky. Kouli z těsta přendej do mikroténového sáčku a dej do ledničky na hodinu odpočinout.
Pak si pomalu začni připravovat náplň. Rebarboru podle potřeby oloupej, dřevnaté konce odkroj a nakrájej stonky na tenčí plátky. Přendej do mísy. Omyté jahody také nakrájej na plátky a přidej k rebarboře. Vmíchej opatrně cukr, skořici a zalij to jablečným džusem. Promíchej a nech odpočinout aspoň 15 minut.
Vyndej těsto na vál, můžeš ho podsypat troškou mouky a vyválej větší kruh o průměru asi 40 cm. Tloušťka je max 1 cm. Od středu začni rovnoměrně rozkládat naložené ovoce, tekutinu nech v míse. Nabírám to lžící a o okraj nechám ovoce okapat. Směs rovnoměrně rozděl, okraje těsta nech čisté, asi 4 cm.
Pak těsto postupně překládej přes směs. Je to takové skládání jako když věšíte závěsy. Okraje těsta potři tím, co ti zbylo v míse po ovoci. Je tam jablečná šťáva smíchaná s cukrem a skořicí. Zlehka ještě posyp třtinovým cukrem. Peč v předehřáté troubě buďto v páře při 150°C nebo v horkovzdušné při 155°C dozlatova, asi 45 minut. V průběhu pečení můžeš okraje ještě potřít. Nakonec nech galette vychladnout na mřížce a teprve pak pocukruj moučkovým cukrem a podávej.