Karol
Nenutella
Sladká tečka před téměř 7 roky z cukrfree.cz
Ingredience
- 230 g lískových ořechů
- 1/4 hrnku raw kakaového prášku
- vanilková esence
- 1 lžička kokosového nebo makadamiového oleje
- špetka himalájské soli
- stévie podle chuti
Postup
Počet porcí:
Recept je na 1 sklenici nenutelly. Já sama většinou dělám dvojté množství.
Postup
Troubu předehřejeme na 175°C. Lískové oříšky rozprostřeme po plechu vyloženém papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut, dokud se slupky z ořechů nezačnou odlupovat. Poté z ořechů slupky odstraníme tak, že vezmeme část ořechů do dlaní a třeme je o sebe, dokud slupky neodpadnou. Stejný postup opakujeme se zbytkem ořechů.
Od slupek očištěné ořechy vložíme do nádoby mixéru a mixujeme. Jakmile se nám vytvoří jemný prášek, přidáme kokosový olej a pokračujeme v mixování, dokud se nám nevytvoří hladké lískooříškové máslo.
Do másla přidáme kakaový prášek, vanilku a špetkou soli a mixujeme dalších 5-10 minut.
Moje tipy:
Postup je psaný pro průměrný mixér. Pokud máte výkonnější mixér, přidejte olej, kakao a vanilku hned na začátku – celý proces bude trvat daleko kratší dobu (1-3 minuty).
U většiny mixérů trvá delší dobu (15-25 minut), než se ořechy kompletně rozmixují do hladké hmoty. Je také potřeba několikrát mixér vypnout a pomocí lžíce seškrábat stěny nádoby mixéru, aby se všechny ořechy umixovaly do hladka.
Ořechová másla můžete skladovat několik týdnů v lednici v uzavřené nádobě nebo je až na 4 měsíce zamrazit.
Dobrou chuť!