Yveta
Hummus z bílých fazolí
Experimenty před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 jarní cibulku i s natí, nakrájenou na kousky
- 400g plechovku bílých fazolí, opláchnutých a okapaných
- 2 lžíce pasty ze sezamových semínek tahini (nemusí být; lze nahradit máslem z burských oříšků); prodávají obchody s arabskými specialitami
- 1 paličku česneku
- 2 lžíce olivového oleje plus trochu na pokapání
- 1 plátek bílého chleba, namočeného do vody a lehce ,vyždímaného‘
- kůru z dobře omytého citronu
- 1/2 lžičky mletých koriandrových semínek (např. značky Benkor, 35g balení za zhruba 10 Kč)
- 1 lžičku mletého římského nebo běžného kmínu plus trochu na posypání
- 1 balíček chlebových placek (pita, arabský chléb…)
Postup
1. V mixéru rozdrťte cibulku a česnek, přidejte fazole a všechno rozmixujte v suché pyré. Přidejte tahini, olej, chléb, citronovou kůru i koření a znovu promixujte.
2. Během mixování do směsi ještě přidejte tři nebo čtyři lžíce studené vody.
3. Na talíři pokapejte olivovým olejem a poprašte kmínem. Podávejte s chlebovými plackami.