Yveta
Pikantní vepřové se spoustou zeleniny
Vepřové před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g jasmínové rýže či rýže basmati
- 2 lžíce oleje
- 500 g vepřové panenky, nakrájené na tenké proužky
- 2 svazky očištěné a nakrájené jarní cibulky
- 350 g brokolice, nalámané na velikost sousta
- 6 nakrájených kusů celerové nati
- několik vnitřních listů čínského zelí, natrhaných na kousky
- 4 lžíce nasekaného koriandru či celerové natě
- šťávu a jemně strouhanou kůru z jedné limetky nebo citronu
- trochu chilli (lze vynechat)
- sůl a pepř
Postup
1. Rýži vařte v osolené vodě (pozor, rýže může hodně nabýt na objemu, až o sto procent!) asi dvanáct minut.
2. Mezitím rozpalte ve woku či velké pánvi olej, přidejte vepřové maso a tři až čtyři minuty ho smažte. Přihoďte cibulku, brokolici i celerovou nať a za stálého míchání restujte ještě čtyři minuty. Přidejte čínské zelí
a nechte ho ovadnout.
3. Přisypte koriandr, limetkovou kůru a vymačkejte i trochu limetkové šťávy. Můžete přidat chilli. Osolte a opepřete. Podávejte s rýží.
JEDNA PORCE OBSAHUJE cca 1823 kJ, 38 g bílkovin, 46 g cukrů, 12 g tuku, 2 g nasycených tuků, 4 g vlákniny a 0,78 g soli.
Pikantní hovězí se zeleninou: Místo vepřového prostě použijte proužky hovězího.
Obměny:
Kořeněné vepřové s mladou kukuřicí a houbami: Vyzkoušejte jiné druhy zeleniny (třeba mladou kukuřici, mrkev, nastrouhané zelí), případně houby.