Yveta
Zapékaný fenykl s černými olivami
Experimenty před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 pěkné bulvy fenyklu
- máslo na vymaštění formy
- 70 g vypeckovaných černých oliv, větší kusy překrojte
- 300 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic strouhaného ostřejšího sýra typu parmazán (můžete nahradit čedarem)
- sůl a pepř na dochucení
Postup
1. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.
2. Z fenyklu odkrojte spodní část se zbytkem kořínků a odstraňte vrchní zahnědlé části. Zbylé křehké řapíky naloupejte pomocí škrabky na brambory po vláknech na plátky, připomínající okvětní plátky tulipánu.
3. Zapékací misku o průměru cca 25 cm vymastěte, střídavě navrstvěte fenykl a olivy. Osolte a opepřete, zalijte smetanou a posypte sýrem.
4. Zapékejte na prostřední mřížce trouby asi 20 minut, dokud nezačne smetana bublat a povrch nákypu není lesklý a zlatavý. Před podáváním nechte nákyp asi 5 minut vychladnout.
Tip Apetitu:
Kdo rád vůni anýzu, bude milovat jeho křehkého zeleninového příbuzného – fenykl. V supermarketech i u stánků stojí okolo 50 Kč/kg; využijete ho syrový, jemně krájený na salát, zapékaný i dušený.