Yveta
Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce
Zapékané před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 puky čekanky
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 lžíce suchého bílého vína, drůbežího vývaru nebo vody
- 4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže
- 20 g másla
- 1 malou cibuli, nadrobno nasekanou
- 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
- sůl a pepř
- 50 g strouhaného ementálu
- 20 g másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 300 ml mléka
- 150 ml zakysané smetany
- 4–6 lístků čerstvé šalvěje (nasekané) nebo 2 listy sušené (rozemnuté)
- 2–3 lžičky jemné dijonské hořčice
- 2–3 lžičky kremžské dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup
1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny. Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.
2. Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout. Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.
3. Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.
4. Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.
Podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.