Jarka Jelinkova
Rolovaný dortík
Má oblíbená jídla před asi 7 roky z www.receptyonline.cz
Ingredience
- Na piškot:
- 6 ks vajec
- 6 lžic krupicového cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 sáček kypřící prášek do pečiva
- Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g jahod
- 250 ml šlehačky 40 % nebo Rama cremefine
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
ReceptyOnLine.cz / Dorty, moučné pokrmy, sladké dezerty / sladké / dorty, dortové korpusy / Rolovaný dortík
Rolovaný dortík
60 minut(y) + doba vychlazení v lednici
Náročnost 3
Vytisknout
Tento dortík vyrobený z piškotového korpusu a smetanového krému je opravdu dobrý. Krém je lehoučký, lahodný a nepřeslazený, na řezu pak vypadá úžasně, to díky unikátnímu seskládání korpusu.
Ingredience:
Na piškot:
6 ks vajec
6 lžic krupicového cukru
6 lžic hladké mouky
2 lžíce oleje
1 sáček kypřící prášek do pečiva
Na krém:
500 g mascarpone
250 g jahod
250 ml šlehačky 40 % nebo Rama cremefine
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny, postupně přilijeme olej (ne do ohně… to dá rozum!) a znova šleháme
2. Mouku s kypřícím práškem 2 x prosejeme, z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pak vmícháme žloutkovou hmotu a následně stěrkou i mouku s práškem do pečiva
3. Na nízký plech narovnáme pečicí papír, na který pak naneseme stěrkou těsto, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (horní + spodní ohřev) a pečeme dorůžova, těsto nám musí pod prsty pružit a po krajích se lehce odlepuje od papíru, to trvá cca 15 minut
4. Upečený plát těsta zlehka poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistou utěrku, pečící papír opatrně stáhneme a upečený plát svineme i s utěrkou do rolády, necháme při pokojové teplotě vychladnout
5. Mezitím, co nám roláda chladne, si připravíme krém; mascarpone smícháme s cukrem, šlehačku vyšleháme do tuha, obě hmoty spolu prošleháme,jahody omyjeme, necháme okapat a překrájíme na menší kousky (pár si jich můžeme nechat na finální zdobení)
6. Jednu třetinu krému si dáme stranou a do té zbývající, větší části vmícháme pokrájené jahody
7. Roláda je chladná? Ano? Tak jdeme na to :-) Opatrně ji rozvineme z utěrky a podélně rozkrojíme na tři stejné částí, každou část pomažeme jahodovým krémem, jeden pruh z těch tří srolujeme do rolády, začneme samozřejmě z té kratší strany, tuto pidiroládku přemístíme na talíř (viz. foto), uchopíme další, již pomazaný pruh těsta a připlácneme do po obvodu rolády, stejně naložíme i s posledním pruhem
8. Celý dortík potřeme krémem, který jsme si odložili stranou, necháme minimálně 2 hodiny vychladit v lednici
9. Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.
Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Fotogalerie:
reklama