Karol
Karamelové bochánky s ořechy
Sladká tečka před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
- 185 g másla, změklého
- 225 g světlého třtinového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jablečného octa
- 2 lžíce tmavého rumu
- špetka soli
- 110 g krystalového cukru
- 1 dávka základního těsta
Postup
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova.
2 V rendlíku rozpusťte 125 g másla, přidejte třtinový cukr, smetanu a vařte asi 4 minuty, až směs trochu zhoustne. Vmíchejte vanilku, ocet, rum, špetku soli a opražené ořechy. Kromě půl hrnku vlijte směs do dortové formy o průměru 20–21 cm, hluboké 7,5 cm. Dejte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Zbylého půl hrnku směsi dejte stranou a uchovejte při pokojové teplotě.
3 Zbylých 60 g másla rozpusťte. Do misky vsypte krystalový cukr. Oddělujte kousky těsta a tvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Každou nejdřív namočte do másla, nechte krátce okapat a pak obalte v cukru (viz obr. 1). Skládejte je do formy (obr. 2) ve dvou vrstvách (obr. 3), přičemž v každé vrstvě nechávejte mezi kuličkami mezery. Nechte na teplém místě asi 1 a půl hodiny kynout na dvojnásobný objem.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 55 minut dozlatova. Zakryjte alobalem, pokud povrch tmavne příliš rychle. Vyjměte z trouby a potřete odloženou ořechovou směsí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak překlopte na servírovací talíř tak, aby spodní strana byla nahoře. Podávejte horké, všichni si po jednom odlamují dílky.