Ondřej Musil
Vietnamské závitky
Asie před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 100g balení rýžových placek
- 50 g tenkých rýžových nudlí
- 1 kuřecí prsíčko, uvařené a maso
- rozdělené na vlákna
- 1 karotka, nakrájená na jemné proužky
- ½ okurky, nakrájené na jemné proužky
- 1 červená paprika, nakrájená najemno
- srdíčko listového salátu, koriandrové a mátové lístky k podávání
- na omáčku k namáčení
- 4 lžíce thajské rybí omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- střik citronové šťávy
- 1 čerstvá chilli paprička
Postup
1. Rýžové placky namočte do vlažné vody (jestli nenajdete na obalu návod, nechte je v ní zhruba čtyři minuty). Pak už by měly být krásně vláčné a tvárné. Anebo je na půl minuty ponořte do vody vroucí – výsledek bude stejný. Hotové placky nechte odkapat a vychladnout na kuchyňském papíru. Stejným způsobem naložte s rýžovými nudlemi a po vychladnutí je překrájejte na asi dvoucentimetrové kousky.
2. Vláčnou placku položte na prkýnko, rozložte na ni část nudlí, zeleniny i masa tak, aby vám po straně zůstaly asi centimetrové okraje a náplň sahala tak do třetiny placky. Okraje zahrňte dovnitř a placku pak srolujte do úhledného balíčku nebo něčeho, co tvarem připomíná jakýsi silný doutník. V téhle fázi je můžete překrýt kouskem navlhčeného kuchyňského papíru a i do druhého dne je uložit do ledničky.
3. Chilli papričku rozřízněte, zbavte semínek, jemně nakrájejte a v misce smíchejte s ostatními surovinami na omáčku. Podávejte na ploché míse nebo talíři, doplněné listy salátu, bylinkami a omáčkou. Každý balíček si pak zabalte do salátu se snítkou bylinek a namáčejte.