Karol
Domácí čerstvý krémový sýr čili labneh
Sýry před asi 7 roky z www.kucharkaprodceru.cz
Ingredience
- 1 velký kelímek (400 g) kvalitního a opravdového smetanového jogurtu
- 2 g soli, tedy půl lžičky
Postup
Jogurt smíchejte se solí. Pokud chcete hned začít experimentovat, klidně přidejte i bylinky, sušená rajčata nebo rozetřený česnek, ale pro první pokus doporučuju vyzkoušet si nejdřív neochucený čerstvý sýr, ať víte, jak báječný a univerzální postup máte k dispozici.
Středně velký cedník položte do kastrůlku nebo do vyšší misky tak, aby pod cedníkem zbývalo aspoň 2 cm místa na odkapávanou tekutinu. Cedník vyložte plátýnkem a lžící do něj umístěte ochucený jogurt. Zakryjte přečnívajícími kousky plátýnka. Do nového svačinového igelitového sáčku napusťte hrnek vody, vrchní část sáčku stočte a zavažte na uzlík. Tohle malé závaží položte na překrytý jogurt. Pomůže lepšímu vykapání. Je to úskok, který vám ušetří pár hodin čekání. Psst! (Jestliže nemáte vhodné sítko, můžete jogurt zavázat do plátýnka a zavěsit na držadlo vařečky. Tu jen položíte přes dostatečně vysokou misku nebo hrnec, aby se plátýnko nedotýkalo dna.)
Celé své dílo uložte přes noc do lednice. Následující den odstraňte sáček, jemně vyjměte sýr z plátýnka a spotřebujte do dvou dní. Když hotový sýr trochu rozmícháte lžící nebo metličkou, bude o to krémovější.