Karol
SRDÍČKOVÉ MAKRONKY
Sladká tečka před asi 7 roky z www.peknevypecenyblog.cz
Ingredience
- Ingredience (používám hrnek o objemu 250 ml)
- 3/4 hrnku mletých mandlí
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 90 g bílků
- růžové gelové potravinářské barvivo (Wilton)
- Máslový krém s vanilkou
- 120 g změklého másla
- 50 ml smetany ke šlehání (31%)
- 3 lžíce cukru moučka
- zrníčka z 1/2 malého vanilkového lusku
Postup
Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechávám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Naopak mám vyzkoušeno, že když mě tlačí čas nebo když zapomenu bílky nachystat, nechám je na lince třeba jen 20 minut a makronky se povedou i tak.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs ještě proseji do mísy. Nachystám si dva plechy a dvě silikonové podložky se srdíčky. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit srdíčka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc růžové makronky chci mít (já to s ním moc nepřeháněla).
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha (pokud těsto přemícháte a bude řídké, tak vám makronky s největší pravděpodobností popraskají).
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru asi 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím srdíčka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Krém připravím tak, že si v míse vyšlehám máslo, postupně přilévám smetanu, přidám zrníčka vanilky a nakonec po lžících zašlehávám cukr. Pomocí cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou nanáším na skořápky a spojuji.
Skořápky naplněné krémem uchovávám v lednici max 2 dny. Suché skořápky nechávám v lednici týden, případně mrazím … v mrazáku vydrží až 3 měsíce.