Karol
Pečená čokoláda
Sladká tečka před asi 7 roky z www.kucharkaprodceru.cz
Ingredience
- 500 g 50-55% čokolády
- 250 g másla
- zhruba 50 g mletých mandlí
- 5 vajec
- 5 žloutků
- 200 g hnědého cukru (krupice)
- 200 g likéru Bailey´s
- ovoce na ozdobení
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Větší lžíci másla rozpusťte a vymažte jí jednoporcové zapékací misky. Bude se vám hodit všechno v dosahu - nejen klasické ramekiny, ale klidně můžete použít i silnostěnné hrnečky na kávu nebo misky, které chvíli zvládnou pobyt v troubě. Po vymazání nechte misky zatuhnout v lednici, pak celou akci znovu zopakujte a nakonec je vysypte mletými mandlemi.
Ve vodní lázni zvolna rozpusťte zbylé máslo s čokoládou. Mezitím vyšlehejte vajíčka, žloutky a cukr do husté pěny. Jakmile se čokoláda s máslem rozpustí, promíchejte, až se spojí dohromady, a pak ještě vmíchejte likér. Poté přidejte našlehanou vaječnou směs a vydržte ve šlehání nad parou asi minutu, až se vše společně zahřeje — nepřežeňte to však a nenechte směs srazit.
Čokoládovou hmotu rozdělte do formiček a hned vložte do rozehřáté trouby. Pečte pouze 8-10 minut, pečená čokoláda musí uprostřed zůstat sice horká, avšak tekutá. Podávejte posypané práškovým cukrem a doplňte čerstvým ovocem.