Karol
ČOKOLÁČ BEZ MOUKY
Sladká tečka před asi 7 roky z www.smoothcooking.cz
Ingredience
- 200 g másla
- 200 g 50-70% čokolády
- 6 vajec
- 250 g cukru
- 70 g hořkého kakaa
- + přidaná chuť (kura z pomeranče, chilli, rozmarýn, káva či jiné) ale nemusí být
- Na ozdobu:
- 1 kelímek šlehačky
- čerstvé ovoce
- Postup aneb jak jsem postupovala já:
- Řekla jsem si, že vám opět připomenu značku Fair Trade, takže tento recept připravím s produkty Fair trade. Zrovna tohle by se totiž mělo podporovat.
Postup
A ještě malé doporučení:
K čokoládě se hodí spousta příchutí, tak se nebojte experimentovat. Můžete přidat trochu mleté kávy, chilli, pomerančovou kuru nebo třeba rozmarýn. Ten jsem použila já.
Doba přípravy: 45 minut (pečeme 20 minut)
Náročnost: střední
Počet porcí: 8-12
Forma: průměr 22 cm
Připravíme si horkou lázeň. To znamená, že do spodního a většího hrnce nalijeme vodu a položíme na něj další a menší. Do toho vložíme čokoládu a necháme rozpustit.
Když se čokoláda rozpustí, tak přidáme máslo a pořádně promícháme.
Nakonec ještě pokrájíme rozmarýn a přidáme k čokolády. Tu necháme lehce vychladnout. Mezitím se pustíme do přípravy těsta.
Rozdělíme si žloutky a bílky.
Bílky vyšleháme společně se špetkou soli do tuhého sněhu. A dáme stranou.
Žloutky vložíme do šlehací nádoby.
Přidáme cukr a vyšleháme. Vnikne nám z toho nadýchaná žlutá pěna.
Přidáme kakao a opět promícháme.
Mezitím by nám měla vychladnout čokoládová směs, kterou nalijeme do mísy a promícháme.
Do promíchané směsi budeme postupně zapracovávat sníh z bílků. Teď už ale stěrkou.
Vysteleme si pečící formu a do ní nalijeme směs.
Dáme péct na 20 minut na 170 stupňů.
Ještě horký koláč přiklopíme talířem a necháme vystydnout. Díky tomuto triku zůstane takový mazlavý. Tento trik jsem slyšela u Markéty Kitchenette a opravdu je to super.
Když ho vyndáte z trouby, tak uprostřed bude působit neupečeně. To je správně. Nebojte se, přes noc ztuhne.
Do rána se takto propadne.
Můžeme ho podávat i takto jen posypaný kakaem. Já ho ale miluji s kupou šlehačky a také jahod. Nebo malin. Nebo borůvek. Nebo rybízu :-)
Kakao nám pomůže zamaskovat nerovnosti.
Přidáme šlehačku a ovoce.