Karol
Pečené koblihy v muffinové formě s marmeládou
Sladká tečka před asi 7 roky z www.slepicarna-blog.cz
Ingredience
- asi 10 koblih
- Co na koblihy?
- 125 ml plnotučného mléka
- 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
- 1 lžíce domácího vanilkového cukru
- 30 g másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 žloutky
- 250 g hladké mouky (na kynuté těsto) + na podsypání
- špetka soli
- kůra z biocitronu
- 2 lžíce tuzemáku
- Co na náplň a dokončení?
- máslo na vymazání formy
- marmeláda (u nás to byla jahodová s rebarborou a chilli)
- rozpuštěné máslo s troškou tuzemáku na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup
příprava: 50 minut + 45 minut kynutí
Vyndej si všechny suroviny na pracovní plochu, měly by mít pokojovou teplotu. Připrav si kvásek. Nahřej mléko, ale nesmí být horké. Rozdrob do něj kvásek a přidej cukr. Nech v teple vyběhnout. Až se na hladině vytvoří takové těstíčko, je kvásek připravený.
Mezitím utři změklé máslo s cukrem a žloutky v krém. Přidej prosátou mouku smíchanou se solí a kůrou z citronu. Nakonec přidej tuzemák a vypracuj hladké těsto. To přendej do mísy, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout alespoň 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
Vymaž si muffinové formičky máslem. Pak na pomoučněném vále vyválej těsto na asi 1,5 cm silný plát. Vykrajuj větší kolečka, ty naplň marmeládou, zabal a tou spojenou částí polož na dno formy. Budou lépe držet. Zase přikryj utěrkou a nech v teple dalších 15 minut kynout.
Rozehřej troubu. Já peču v páře při 170°C, ale můžeš použít i klasický program na pečení a 190°C. Nakynuté koblihy potři rozehřátým máslem smíchaným s troškou tuzemáku. Přendej do trouby a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Poté je nech vychladnout a můžeš pomoučnit cukrem.