Karol
LEHKÝ KOLÁČ S JABLKY
Sladká tečka před asi 7 roky z www.peknevypecenyblog.cz
Ingredience
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 80 g cukru krupice
- 1 lžíce domácího vanilkového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 2 lžíce rozpuštěného másla (nesmí být horké)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžíce rozmixovaného jablka
- špetka mleté skořice (nebo dle chuti)
- Karamelizovaná jablka na ozdobu
- 2 střední jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce vlašských ořechů (opražených na sucho a lehce nasekaných)
- cukr moučka na poprášení
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu, postupně do něj zašlehám oba druhy cukru a pak žloutky. Poté přidám mouku, kterou jsem prosela a smíchala s kypřicím práškem. Za stálého šlehání pomalu přilévám máslo a mixované jablko. Těsto naliji do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem a peču přibližně 20 minut. Jakmile je piškot upečený, nechám ho vychladnout.
Než se piškot upeče, připravím si plátky jablek na ozdobu. Jablka i se slupkou a jadřincem nakrájím na plátky. Na pánvi rozehřeji máslo a pokladu na něj plátky jablek, které zasypu třtinovým cukrem. Hlídám jablka dokud nejsou ze spodní části lehce zbarvená, poté otočím a ještě chviličku opékám. Zdobím plátky jablek a okraj koláče zapráším cukrem.
TIP: Koláč můžete před podáváním zakapat sirupem dle chuti.