Karol
HUMMUS Z ČERVENÉ ČOČKY
Chuťovky před asi 7 roky z www.mycookingdiary.cz
Ingredience
- 250 g červené čočky
- 4 větší mrkve
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžičky sezamové pasty tahini
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 vrchovatější lžička mletého římského kmínu
- 1/2 mletého chilli
- šťáva z jednoho menšího citrónu
- olivový olej
- hrst dýňových semínek
- čerstvý koriandr
- sůl a čerstvě mletý pepř
- lněný olej podle chuti
Postup
2 porce, 10 minut + pečení zeleniny 25 minut
Nejdřív jsem si připravila mrkev a cibuli. Obojí jsem oloupala a nakrájela na cca 4 cm velký kousky. Dala jsem do misky, zakápla trochou olivovýho oleje, přidala trošku mletýho římskýho kmínu, chilli, kurkumy a soli. Rukama jsem všechno promíchala a rozprostřela na plech na pečící papír. Takhle připravenou zeleninu jsem dala péct na 170 stupňů asi na 25 minut, dokud nezezlátla a nezměkla.
Mezitím jsem si uvařila čočku. Tentokrát jsem měla doma půlenou a ta je uvařená fakt rychle. Pořádně jsem ji propláchla a dala vařit do hrnce s lehce osolenou vodou. Vařila jsem doměkka – přibližně 10 minut. Je potřeba čočku ochutnávat. Měla by být měkká, ale zároveň malinko křupnout. Pak jsem ji scedila, nechala trošku vychladnout a dala do mixéru.
K čočce jsem pak přidala tahini, nasekanej česnek, chilli, kurkumu, římskej kmín, citrónovou šťávu (tu přidávám postupně, abych to nepřehnala na začátku), trochu olivovýho oleje, soli, pepře a na závěr upečenou zeleninu, kterou jsem taky nechala trošku zchladnout. Všechno jsem společně promixovala, přidala jsem ještě velkou hrst čerstvýho koriandru a když je potřeba, tak ještě olivovej olej (to když je hummus moc hustej). Znovu jsem promixovala a začala ochutnávat. Postupně jsem pak podle chuti přidávala ještě citrónovou šťávu, sůl, chilli, případně římskej kmín a podle konzistence olej. Chuť by měla bejt fakt výrazná, taková orientální.
Na závěr jsem si opekla dýňový semínka na suchý pánvi. Stačí minutka dvě, dokud semínka nezačnou praskat. Hummus jsem pak ozdobila nasekaným koriandrem, olivovým a lněným olejem a čerstvě opečenejma dýňovejma semínkama.
Nejradši ho mám s čerstvou zeleninou nebo s nějakou celozrnnou plackou:)
Tak šup do kuchyně!
K.