Karol
HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ
Maso před asi 7 roky z www.smoothcooking.cz
Ingredience
- 1,5 kg hovězích líček
- trocha olivového oleje
- 3 petržele, 6 mrkví, 1/2 středního celeru pokrájené na kostičky
- 2 velké cibule pokrájené najemno
- 2 stroužky česneku pokrájeného nadrobno
- 0,7 l kvalitního červeného vína
- 1 l vývaru
- 3 polévkové lžíce rajského protlaku
- 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, rozmarýn, tymián, sůl, pepř
- 100 g másla
- 20 žampionů
- plátky z mrkve a petržele
Postup
Doba přípravy: 40 min. příprava, 4- 5 hod. pečení (
Náročnost: střední
Počet porcí: 7
Nejprve si připravíme suroviny, vykrájíme z líček nevzhledné části, pokrájíme na kostičky kořenovou zeleninu, cibuli, česnek.
Poté ve větším kastrolu rozpálíme olej a zprudka opečeme osolená a opepřená líčka, tak aby se nám ze všech stran zatáhla. Jakmile jsou líčka zatáhnutá, vyjmeme je z kastrolu a přendáme na talíř či do mísy.
Do výpeku z líček přidáme ještě trochu oleje a orestujeme cibuli s česnekem.
Když je cibule zlatavá přidáme do ní kořenovou zeleninu. Chceme docílit zlatavého nádechu.
K zelenině přidáme zpět maso...
A pak rajčatový protlak, nové koření, bobkové listy, rozmarýn, tymián a pár kuliček pepře...
...a zalijeme vše červeným vínem a vývarem. Pozor používejte jen to červené víno, které Vám chutná a sami byste pili!!!
Přivedeme k varu a vaříme cca 30 min. dokud se tekutina v hrnci zredukuje cca o jednu třetinu.
Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů.
Jakmile je tekutina zredukována, přendáme obsah kastrolu do pekáče. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme cca 4-5 hodin péct.
U líček platí, čím na méně stupňů a déle tím lépe. Určitě se nesmí spěchat. Ale výsledek stojí za to. Je to tvářička přežvýkavce, takže je to velmi tuhé maso, ale pomalým pečením docílíme jeho křehkosti.
Jakmile jsou líčka měkká a doslova se rozpadají, vyndáme pekáč z trouby, vyjmeme líčka na talíř a zbytek co je v pekáči přecedíme v cedníku. Pořádně například hranou naběračky vymačkejte veškerou šťávu ze zeleniny. Zbyde nám krásná hustá omáčka, kterou není vůbec potřeba zahušťovat.
Do přeceděné omáčky vložíme líčka, necháme rozpustit máslo a můžeme podávat. (Popřípadě dosolíme, ale já na to většinou vůbec nemusím sahat.
Příprava žampionů a plátků zeleniny:
Na pánvi rozpustíme kousek másla a vložíme žampiony (když jsou malinké můžeme v celku, když jsou velké pokrájíme na plátky) a restujeme. Když nám zezlátnou, tak je vyjmeme.
Poté vezmeme mrkev a petržel a škrabku na brambory a škrabkou si uděláme tenké plátky, které také orestujeme na pánvi.
Příprava bramborového pyré:
K tomuto pokrmu je opravdu nejlepší bramborové pyré. Není nic lepšího, než si promíchat omáčku s bramborovou kaši a vložit za doprovodu líčka do ústu. Mňam.